okinawaInsula Okinawa, face parte din arhipelagul Ryu Kyu, care se intinde pe o distanta de 800 km intre China si Japonia si este considerata de istorici ca fiind locul in care s-a perfectionat pe parcursul mai multor secole, arta luptei cu mana goala (karate), incepand cu anul 1372, sub denumirea de Okinawa- te sau To-de.
Pe fondul interzicerii portului armelor, localnicii au preluat de la chinezi tehnici din boxul chinezesc si le-au perfectionat prin antrenamente efectuate in secret pentru autoaparare. In secolul XVIII se evidentiaza 3 stiluri de baza: Naha-te, Shuri-te si Tomari-te, preluand numele celor 3 orase in care se practicau. Shuri-te si Tomari-te fiind asemanatoare conceptual, au luat ulterior denumirea de Shorin-ryu, iar Naha-te s-a transformat in Shorei-Ryu.

Nascut in anul 1868, in orasul Shuri din Okinawa Gichin Funakoshi, elev a doi mari maestrii in stilul Shorin Ryu, Itosu Yasutsune si Anko Azato, este considerat parintele karate-ului modern si intemeietorul stilului Shotokan.Funakoshi
Prin demonstratiile facute in anii 1916 si 1922 la Kyoto , respectiv Tokyo si ulterior prin antrenamentele efectuate la universitatile Keio, Waseda, Hosei, Scoala Imperiala de Comert si la Academia Navala a reusit sa popularizeze aceasta “noua” arta martiala si sa o alature ca si importanta Judo-ului si Jiu-Jitsu-lui.
A schimbat denumirea din TO DE in KARATE-DO, iar in anul 1936 a deschis in Tokyo prima sala (dojo) din lume special construita pentru practicarea Karate-ului sub denumirea SHOTOKAN ceea ce in traducere libera inseamna casa lui SHOTO. SHOTO fiind pseudonimul poetic al maestrului SHOTOKAN poate fi interpretat si ca “scoala bradului si a valului” verdele etern al bradului simbolizand vesnica tinerete a conceptiilor si perpetua lor innoire si prin val munca continua care trebuie depusa pentru a le putea insusi, asemenea valurilor ce lovesc neancetat tarmul.
Gichin Funakoshi a sistematizat Kata de la usor la greu, de la simplu la complex conform cu principiile sale de mare pedagog, el fiind de profesie invatator.

YoshitakaNascut in anul 1906 fiul lui Gichin Funakoshi, Yoshitaka Funakoshi mare maestru de karate, a condus si imbunatatit stilul Shotokan karate in perioada 1935-1945 astfel: a introdus pozitiile lungi pentru intarirea musculaturii picioarelor pentru antrenamentele de Kihon si Kata; a introdus loviturile de picior yoko geri, mawashi geri si ura mawashi geri; a introdus exercitiile de lupta jiyu ippon kumite si jiyu kumite care ulterior au stat la baza evolutiei Karate-ului sportiv.
In anul 1948 ia nastere Asociatia Japoneza de Karate – JKA, cu scopul principal: raspandirea Karate-ului in intreaga lume.
In anul 1953, maestrul Funakoshi trimite o parte din cei mai buni instructori ai sai: Masatoshi Nakayama, Hidetaka Nishiama si Tsutomu Oshima in Europa, unde in anul 1954 in Franta se fondeaza Federatia de Karate si box liber, prima de acest fel in Europa.
Dupa moartea maestrului G. Funakoshi, la conducerea JKA, ii succede Masatoshi Nakayama, care impreuna cu alti maestrii implicati ca si el in dezvoltarea Karate-ului ia decizia transformarii acestuia pe langa linia sa de arta martiala si intr-o forma de intrecere sportiva, considerata a fi modalitatea cea mai buna de popularizare.

O parte din vechii maestrii sub conducerea lui Shigeru Egami (1912-1981) au decis sa urmeze strict vechea linie a Shotokan-ului si au ramas in vechea sala “ Shotokan” reconstruita, fondand astfel scoala Shotokai-ryu, care refuza conceptul de intrecere sportiva.

Majoritatea maestrilor mai tineri insa au urmat linia JKA, care in urmatorii ani a crescut mult in popularitate prin elaborarea regulamentelor de competitie si initierea concursurilor la nivel national si international.
In anul 1965 ia nastere Uniunea Europeana de Karate UEK, Asociatia Americana de Karate, Federatia Tuturor Organizatiilor de Karate din Japonia FAJKO, la care JKA nu adera si in 1969 UIK Uniunea Internationala de Karate iar in 1970 devine WUKO- Uniunea Mondiala a Organizatiilor de Karate.

NakayamaIn afara de cei doi mari maestrii Gichin Funakoshi si Yoshitaka Funakoshi, contributii importante la dezvoltarea mondiala a Karate-ului Shotokan, au avut: Masatoshi Nakayama, Hidetaka Nishiama, Taiji Kase, Hirokazu Kamazawa, Keinosuke Enoeda, Teruyuki Okazaki, Hiroshi Shoji, Norihiko Iida, Hideo Ochi, Masaru Miura, Miazaki Satohi, Masahiko Tanaka, Hiroshi Shirai,Hitoshi Kasuya,Masao Kagawa, Shiro Asano,Keigo Abe,Yutaka Yaguchi,Koichi Sugimura,Toshiaki Namiki, Yasuyoshi Saito, Sadashige Kato.

Din anul 1970 si pana in prezent , karate-ul mondial a avut o evolutie spectaculoasa ,atat din punct de vedere sportiv cat si din punct de vedere organizational.In momentul de fata exista un mare numar de organizatii mondiale de karate shotokan conduse de mari maestri japonezi sau non japonezi, fiecare cu propriile reguli si competitii mondiale.

Karate-do ,,initiere”

Disciplina de karate are sistemul de apreciere si acordare a gradelor KYU, DAN, si a titlurilor ezoterice care le însotesc. Gradele reprezinta aprecierea valori reale a progresului practicantilor si nu un instrument birocratic sau de putere. Acestea sunt decernate de maestrii, discipolilor lor, pe baza unor criterii tehnice, pedagogice si umane precise, ce-si trag radacinile din experienta generatiilor de maestrii, cerintele fiind variabile de la o scoala la alta.
GI (tehnica), TAI (corpul) si SH IN (spiritul) sunt criterii de examinare te scolile traditionale, exigenta variind in functie de grad si de vârsta practicantului .Desavârsind GI, TAI, SH IN, practicantul se autodepaseste tehnic si mental printr-o aspra lupta cu el însuti.Competitia si cucerirea unui titlu de campion nu are nici o legatura cu examinarea de grad, competitia fiind o etapa tranzitorie în viata unui practicant de karate. In mod normal, de la 4-6 ani de practica permit obtinerea centurii negre, un DAN. Acest nivel nu înseamna decât memorarea tehnicilor de baza. In Japonia, trei ani sunt suficienti pentru obtinerea acestui nivel. Antrenamentul este zilnic si dureaza doua sau trei ore. Centura neagra un DAN este considerata ca obtinerea bacalaureatului, ea deschizând portile pentru studiile superioare.  Primii DAN în karate au fost decernati in anul 1926 de GICHIN FUNAKOSHI.Dupa venirea in Japonia, maestrul Funakoshi a preluat structura de organizare KYU, DAN folosita in judo de maestrul JIGORO KANO, acesta inspirindu-se din sistemul ierarhic scolar si universitar al epocii MEIJI ( sfirsitul sec. XIX). Ierarhia DAN corespunde unei acumulari cantitative si calitative pe plan tehnic al karate-ului, iar pe plan terapeutic se desfasoara pe meridianele energetice ale corpului uman, in functie de cele 5 elemente ( apa, foc, lemn, metal, pamant), descrise in tratatele de acupunctura.
Unele scoli traditionale nu au grade mai mari de 5DAN ( SHOTO-KAI, HAKK-ORYU). Maestrul OSHIMA(SHOTOKAN),refuza,de asemenea, sa porte un grad mai mare de 5 DAN ,nivel ce ia fost acordat de MAESTRUL FUNAKOSHI.In decursul vieti,MaestrulGICHIN FUNAKOSHI nu a acordat niciodata grade mai mari de 5 DAN. JUDO.KENDO si AKIDO, au fost primele scoli de care au acordat sase ,sapte si opt DAN. Nivelul de cinci DAN este însotit de titlu de Shihan, care mai apare si sub forma de OKUDEN SHIHAN si KAIDEN SHIHAN;
OKUDEN corespunde unei initieri exoterice, KAIDEN corespunde initierii ezoterice- notiune de munca energetica sub dublu aspect ( martial adica karate si medical). Fiecare grad DAN are corespondent un titlu ezoteric:
1. DOSHI -este omul care îndruma
2. RENSHI -cel ce cunoaste
3. KYOSHI – omul care transmite
4. TATSUSHI – omul in picioare ( adica drept)
5. HANSHI – omul care gândeste
Maestrii OKADA (IAI-DO) OTSHUKA( WADO-RYU), au titlu de HANSHI Maestrii care fac parte din comisile de examinare cunosc foarte bine criteriile de apreciere pentru acordarea gradelor, cu titlurile ezoterice ce le însotesc, de aceea sunt exigenti in aprecierea si acordarea lor.
Discipolii recunosc valoarea tehnica si mentala a examinatorilor. Reciprocitatea recunoasterii valorii tehnice si morale dintre examinatori si examinati dau valoare gradelor.

DOJO – karate-ul se practica in cluburi special amenajate care poarta denumirea de dojo (jo- sala de antrnamente, do- cale, drum, deci locul unde cautam calea, drumul). Dojo se deosebeste de o sala de sport obisnuita atât prin amenajarea propriu-zisa, cat si  prin existenta unor reguli si conventii. Astfel, la intrarea in sala se saluta prin RITSUREI, chiar daca in interior nu se afla nici un karateka. Acelasi salut se foloseste si la parasirea dojo-ului.
Fiecare latura a salii are propria sa semnificatie. Elevii nu au acces decât pe latura denumita SHIMOZA ( zona interioara) si pe latura interioara, ce poarta numele de SHIMOSEKI. Celelalte doua laturi, KAMIZA ( zona superiora a salii) si JOSEKI( latura superioara) sunt rezervate sensei-ului si asistentilor sai ( sempai). KAMIZA are semnificatia locului de onoare, fiind latura in fata careia se gasesc  profesorii, instructorii, sau alte persoane marcante, atunci când se saluta, la începutul si finalul fiecarei lectii.
DOJO este un loc care trebuie respectat, atât prin atitudine, cat si prin tinuta. Dupa terminarea cursului, elevul mai poate ramane sa continuie antrenamentul numai cu acordul profesorului. Singurele forme de antrenament permis in aceasta situatie sunt: KI-HON sau KATA.

SALUTUL – este o forma de politete folosita in DOJO-urile in care se practica KARATE RITSUREI – se foloseste la începutul si in final de KATA, sau intre parteneri, la KUMITE. Se adopta pozitia HACHIJIDACHI: apropiem piciorul drept de cel stâng. MUSUBI DACHI, salutam prin înclinarea trunchiului si revenim in pozitia HACHIJI DACHI ( YOI).
ZAREI – este folosit la începutul si finalul antrenamentului.
YOI ( HACHIJI DACHI)_- apropiem piciorul drept de cel stâng, MUSUBI DACHI, si coboram prin flexia genunchilor pastrând spatele drept.
Punem genunchii pe tatami si salutam prin înclinarea trunchiului. Revenirea in YOI se face inversând ordinea miscarilor descrise mai sus.

DOJO KUN ( JURAMANTUL DIN DOJO)

HITOTSU! JINKAKU KANSEI NI TSUTOMURU KOTO!

SA-TI PERFECTIONEZI MEREU CARACTERUL!       ( CARACTER)

HITOTSU! MAKOTO NO MICHI O MAMORU KOTO!

SA FI LOIAL(CREDINCIOS) SI SA SPUI ADEVARUL ! (ADEVAR)

HITOTSU! DORYOKU NO SEISHIN O YASHINAU KOTO!

SA FI PERSEVERENT, SA TE STRADUIESTI          ( PERSEVERENTA)

SA ATINGI MAESTRIA!

HITOTSU! REIGI O OMONZURU KOTO!

SA FI RESPECTUOS CU CEILALTI! ( RESPECT)

HITOTSU! KEKKI NO YU O IMASHIMURU KOTO!

SA FI NONVIOLENT! (NONVIOLENTA)

KATA

Exercitiile cunoscute sub denumirea de kata(forma)reprezinta una din metodele cele mai complexe de perfectionare a tehnicilor de karate-do.

Kata reprezinta o inlantuire de exercitii de atac si de aparare,executate in diferite pozitii si directii,respectand o ordine precisa in desfasurare(embusen).

Kata se executa fara partener , dar prin antrenament trebuie atins un nivel inalt de maiestrie , astfel incat un privitor sa aiba impresia ca executantul lupta efectiv cu mai multi adversari invizibili.Mai mult decat atat ,nu numai privitorul trebuie sa aiba aceasta impresie, ci mai ales executantul, care trebuie sa vada in jurul sau adversarii,sa traiasca lupta.

Fiecare kata incepe cu o miscare de aparare, acest lucru simbolizand conceptia din karate ,unde obiectivul este autoapararea si nu atacul.

Important in antrenamentul de kata:

-sa se execute kata cat mai des posibil  ; – sa se urmareasca tehnica ,pozitia si corectitudinea lor; -sa se respecte embusen-ul ( planul miscarii); – sa se respecte ritmul si strigatul de lupta(kiai); – sa se pastreze starea de concentrare pe tot parcursul exercitiului.

KATA  DE BAZA

Taikyoku Shodan

Grupa de kata Taikyoku(ultima actiune) a fost realizata de maestrul Funakoshi,pentru a ajuta la invatarea ulterioara a kata-urilor avansate si superioare si de a pregati corpul pentru executia tehnicilor dificile care apar in acestea. La acest kata se utilizeaza apararea la nivel inferior (gedan barai) si atacul de pumn la nivel mediu(oi zuki chudan) in pozitia arcului si a sagetii(zenkutsu dachi).

Taikyoku  Sandan

Acest kata are acelasi embusen ca si primul Taikyoku , dar utilizeaza si pozitia de aparare kokutsu dachi si apararea la nivel mediu uchi uke, pe langa celelalte doua tehnici gedan barai si oi zuki chudan.

Heian Shodan

Acesta este primul din grupa Heian(marea pace – o perioda din istorie).Vechiul nume era Pinan; cele cinci kata Pinan au fost compuse in anul 1907 de catre maestrul Itosu din scoala SHURI-TE, iar modificarea se datoreaza maestrului Funakoshi.Utilizeaza oi zuki chudan si gedan barai, dar si apararea la nivel superior(age uke) in pozitia zenkutsu dachi, si apararea cu muchia palmei(shuto uke) in pozitia kokutsu dachi.

Heian Nidan

Al doilea kata din grupa Heian,are in stuctura sa tehnici noi:yonhon nukite(lovitura cu cele patru degete ale mainii),morote uchi uke(apararea la nivel mediu cu doua maini), mae geri(lovitura cu piciorul directa spre inainte) si yko geri ke age(lovitura cu piciorul in lateral biciuita);pozitiile folosite sunt zenkutsu dachi si kokutsu dachi.

Heian Sandan

Al treilea kata Heian contine o degajare din priza(tsukami) dupa lovitura yonhon nukite prin intorcere si lovire cu pumnul tetsui uchi, tehnica de picior mikazuki geri legata de fumikomi geri(atac la nivel inferior,ex. Genunki), apararea cu antebratul(empi uke) legata de lovitura cu dosul pumnului (uraken uchi) precum si lovitura cu cotul in spre inapoi (ushiro empi uchi) si cu pumnul peste umar( ushiro mawashi zuki);pozitiile folosite in- afara de zenkutsu si kokuts dachi, apare pozitia kiba dachi( a calaretului de fier).

Heian Yondan

Este considerat un kata armonios ce cuprinde tehnici foarte bune pentru autoaparare:juji uke( aparare cu doua maini in cruce),empi uchi( lovitura cu cotul),yoko geri ke age(lovitura biciuita cu piciorul in lateral),shuto uchi jodan(lovitura cu muchia palmei la nivel superior), kakiwake uke(aparare impotriva unei prize cu doua maini ),hiza geri(lovitura cu genunchiul);pozitiile folosite sunt zenkutsu si kokutsu dachi.

Heian Godan

Ultimul kata din grupa Heian cuprinde mai multe intoarceri in lateral si in spate, cu schimbari de pozitii de la zenkutsu la kiba dachi si de la zenkutsu la kokutsu dachi precum si  o saritura cu schimbarea directiei ( pentru a evita un atac la nivel inferior); apare o pozitie noua- renoji dachi(cu talpile in forma literei L).

Maestrul Gichin Funakoshi  spunea  ca stapanind cele cinci Heian-uri se poate atinge starea necesara unei reactii prompte in cazul unui atac neasteptat.